Kişilik ve Kişilik Bozuklukları Eğitimi
Günümüzde kişiliği değerlendirmek için temel olarak kategorik ve boyutsal olmak üzere iki farklı yaklaşım söz konusudur. Her iki yaklaşımın da ruh sağlığı pratiğinde önemli işlevleri vardır. Günümüzde yaygın kullanılan DSM-5 ve ICD-11 gibi tanı kılavuzlarında kişilik bozuklukları kategorik bir bakış açısıyla ele alınmaktadır. Kişiliği ve kişilik bozukluklarını kategorik tanıların ötesinde gelişimsel bir spektrumda kavramlaştırabilmek için kuşkusuz en önemli katkılar psikanalitik kuramdan gelmiştir.
Kişilik örgütlenmesi kavramı Otto Kernberg tarafından geliştirilmiştir. Kernberg kişilik örgütlenmesini stabil, büyük ölçüde bilinçdışı ve erken deneyimlerin etkisi ile oluşan dinamik bir yapı olarak tanımlar. Kişilik örgütlenmesi kavramı ile aynı zamanda nesne ve kendilik tasarımları, nesne ilişkileri ve savunma mekanizmaları gibi birçok bilinçdışı süreç ve işleyiş ifade edilmektedir.
Ruhsal yardım için başvuran her bireyde psikoterapistin, çalıştığı yöntemden ve tanıdan bağımsız olarak kişiliği değerlendirebilmesi terapötik çalışmanın en önemli bileşenlerindendir. Kişilik bozukluklarına tanı koyabilmenin yanı sıra kişiliğin genel yapısı ve o bireye özgü nitelikleri kavrayabilme becerisi; hem doğru bir formülasyon yapılabilmesi hem de psikoterapi sürecinin daha etkin yürütülebilmesi için gerekli olan en temel unsurlar arasındadır.
Eğitim Hedefi
Bu eğitimde; kişiliğe ve kişilik kuramlarına dair genel kavramların ve yaklaşımın yanı sıra kişiliğin gelişimsel olarak kavramlaştırılmasını sağlayacak kuramsal arka planın ele alınması ve son olarak kişiliğin değerlendirilebilmesi için yapısal görüşme tekniklerinin öğretilmesi hedeflenmektedir.
Eğitim Müfredatı
Eğitim Planı:
Bu eğitim iki modülden oluşmaktadır.
- Modül: 46 saatlik bir kuramsal çalışmadan oluşmaktadır.
- Modül: Gruplar halinde 20 saatlik vaka formülasyonu ve yapısal görüşme için süpervizyon çalışmasını içermektedir.
Eğiticiler:
Prof. Dr. Otto Kernberg, Dr. Öğr. Üyesi Selim Arpacıoğlu, Dr. Öğr. Üyesi İshak Sayğılı, Dr. Murat Yalçın, Prof. Dr. Medine Yazıcı, Dr. Yücel Yılmaz
Eğitim Süresi:
- Modül seminerleri ayda bir hafta sonu olmak üzere cumartesi ve pazar günü saat 10:00 – 16:20 saatleri arasında yapılacaktır ve 4 ayda tamamlanacaktır. Yurt dışındaki eğitici tarafından online verilecek dersler ise eğitimin olduğu hafta sonundan önceki cuma akşamları online olarak yapılacaktır.
- Modül toplantıları ayda bir hafta sonu olmak üzere cumartesi ve pazar günü saat 10:00 – 16:20 saatleri arasında yapılacaktır ve 2 ayda tamamlanacaktır. Her modül için ayrı ayrı kayıt alınacaktır.
Eğitim şekli:
Yurt dışındaki eğitici tarafından verilecek eğitimler online olarak gerçekleştirilecektir, geri kalan eğitimlerin tümü yüz yüze Altınbaş Üniversitesi Bakırköy Sağlık Kampüsünde yapılacaktır.
Ayrıca İstanbul dışından katılacak yüz yüze katılma imkanı olmayan katılımcılar için uzaktan/online eğitim imkanı verilecektir.
Program:
Kuramsal Modül
- Kişilik Kavramı ve Bileşenleri: 2 saat
- Kişilik Kuramlarına Genel Bakış (Neo-PI, TCI, DSM-5, ICD-11, LOPF vs.): 2 saat
- Psikanalitik Kuramlar: 8 saat
- Dürtü Kuramı ve Psikoseksüel Gelişim: 2 saat
- Nesne İlişkileri Kuramı: 2 saat
- Ego Psikolojisi ve Savunma Düzenekleri: 2 saat
- Gelişim Kuramları: Erikson, Mahler, Bowlby 2 saat Kişilik Örgütlenmesi (Psikotik, Borderline, Nevrotik): 2 saat
- Kişilik Tipleri 12 saat:
- Nevrotik: 4 saat
- Üst düzey borderline: 4 saat
- Alt düzey borderline: 4 saat
- Yapısal Görüşme Teknikleri: 6 saat
- Nesne İlişkilerine Dayalı Ölçekler: 2 saat
- Vaka Çalışmaları: 12 saat
Süpervizyon Modülü
Bu modülde adaylardan farklı iki vaka için yapmış oldukları kişilik formülasyonlarını getirmeleri beklenmektedir.
Eğitime Kabul Edilme Kriterleri
- Modül için*;
Erişkin psikiyatrisi uzman ve asistanları, çocuk ve ergen psikiyatrisi uzman ve asistanları, psikoloji öğrencileri ve lisans mezunları, PDR öğrencileri ve lisans mezunları, klinik psikoloji yüksek lisansı veya doktorası yapmakta olan ya da tamamlamış olanlar başvurabilirler. Klinik psikoloji yüksek lisans ve doktora yapanlarda PDR, psikoloji ve sağlık alanında lisansı olmayanlar eğitime kabul edilmeyecektir.
*Lisans eğitimi devam etmekte olan katılımcıların kriter olmamakla birlikte son sınıfta başvurmaları önerilmektedir.
- Modül için;
Erişkin psikiyatrisi uzman ve asistanları, çocuk ve ergen psikiyatrisi uzman ve asistanları, psikoloji son sınıf öğrencileri ve lisans mezunları, klinik psikoloji yüksek lisansı veya doktorası yapmakta olan ya da tamamlamış olanlar başvurabilirler. Klinik psikoloji yüksek lisans ve doktora yapanlarda psikoloji ve sağlık alanında lisansı olmayanlar eğitime kabul edilmeyecektir.
Birinci modül sonunda %80 devam zorunluluğunu karşılayan katılımcılara İstanbul Psikoterapi Okulu tarafından Kişilik ve Kişilik Bozuklukları Kuramsal Eğitimi katılım sertifikası verilecektir.
İkinci modül sonunda en az iki vakanın formülasyonu ve 20 saatlik grup süpervizyon eğitimini başarılı bir şekilde tamamlayanlara İstanbul Psikoterapi Okulu tarafından Kişilik ve Kişilik Bozuklukları için Yapısal Görüşme Uygulama Eğitimi katılım sertifikası verilecektir.
Eğitim Ücreti
Ayrıntılı program ve eğitim takvimi önümüzdeki aylarda yayınlanacaktır.
Eğitim ücreti program açıklandığında duyurulacaktır.
Başvuru ve sorularınız için: info@istanbulpsikoterapiokulu.com
Başvuru maillerinde kısa özgeçmiş, öğrenci ya da mezuniyet belgesi/diploma olması gerekmektedir.
Bu eğitime katkıları için Altınbaş Üniversitesi’ne teşekkür ederiz.
EĞİTİCİLER
Eğiticilerin özgeçmişlerini görmek için fotoğrafların üzerini tıklayabilirsiniz.