Psikanalitik Psikoterapi Eğitimi
Psikanalitik psikoterapiler ya da başka bir deyişle psikodinamik psikoterapiler; psikanalitik kuram ve yöntemlere dayanan ancak psikanalizden farklı olarak seansların yüz yüze ve daha az sıklıkta yapıldığı, farklı tekniklerin de kullanıldığı ve daha kısa süre içinde sonlandırılan tedavi yöntemleridir. Psikanalitik kuram ruhsal işleyişi bir bütün olarak ele alır, dolayısıyla hem ruhsallığın olağan işleyişini hem de psikopatolojiyi açıklamayı amaçlar. Klinik çalışma yalnızca bir belirti, bozukluk veya gelişimsel sonuçtan ziyade, bireyin yaşamı ve öyküsü üzerinedir. Belirtilerin kendisinden ziyade, ardında yatan bilinçdışı çatışmalara ve ruhsal savunmalara odaklanılır. Terapi ortamının sağladığı ruhsal gerileme yoluyla hasta ve terapist arasında gelişen aktarım ve karşı-aktarımın ele alınması psikanalitik çalışmanın temel unsurlarıdır.
Psikanalitik psikoterapist olarak yetkinlik kazanma süreci uzun yıllar alan bir yolculuktur. Bu alanda yetkinlik kazanmak isteyen terapistin kendi bireysel analizinden ya da psikanalitik psikoterapi sürecinden geçmesi bu sürecin olmazsa olmaz parçasıdır. Bunun yanı sıra yetkinlik kazanma sürecinde en önemli unsurlardan birisi de psikoterapistin uluslararası kurumlarca benimsenmiş ve onaylanmış formasyon süreçleri içinde kuramsal eğitim almaları ve süpervizyon süreçlerini tamamlamasıdır. İstanbul Psikoterapi Okulu tarafından düzenlenen bu eğitim bir formasyon süreci olmamakla birlikte, katılımcılar için yetkin bir psikanalitik psikoterapist olma yolunda temel oluşturacak kuramsal bilgileri ve klinik becerilerin elde edilmesini sağlamayı amaçlamaktadır.
Bu eğitim iki modülden oluşmaktadır.
- Modül: 108 Saatlik bir kuramsal çalışmadan oluşmaktadır.
- Modül: 12 saat klinik beceri eğitimini ve ardından 96 saatlik gruplar halinde vaka süpervizyon çalışmasını içermektedir.
Eğitim Hedefi
Programa katılan ruh sağlığı çalışanlarının psikanalitik psikoterapi uygulaması için gerekli temel kuramsal bilgileri ve klinik becerileri edinmesi hedeflenmektedir.
Eğitim Müfredatı
Eğitim süresi: Ekim 2023 – Mayıs 2025
Seminerler genellikle ayda bir hafta sonu olmak üzere cumartesi, pazar günü saat 10:00 – 16:20 saatleri arasında yapılacaktır. Yurt dışındaki eğiticiler tarafından online verilecek bazı dersler ise eğitimin olduğu hafta sonundan önceki cuma akşamları online olarak yapılacaktır.
Eğiticiler:
Prof. Dr. Otto Kernberg, Dr. David Bell, Dr. Dimitris James Jackson, Prof. Dr. Benoît Le Bouteiller, Dr. Öğr. Üyesi Selim Arpacıoğlu, Dr. Beyza Arpacıoğlu, Prof. Dr. Gamze Özçürümez Bilgili, Prof. Dr. Evrim Erten, Kli. Psk. Yavuz Erten, Prof. Dr. Peykan Gökalp, Prof. Dr. Tevfika İkiz, Doç. Dr. Hakan Karaş, Dr. Ali Algın Köşkdere, Dr.Özgür Öğütcen, Prof. Dr. Mine Özmen, Dr. Öğr. Üyesi İshak Sayğılı, Prof. Dr. Defne Tamar, Doç. Dr. Murat Yalçın, Prof. Dr. Medine Yazıcı, Dr. Yücel Yılmaz
Eğitim şekli:
Yurt dışı ve şehir dışındaki eğiticiler tarafından verilecek eğitimler online olarak gerçekleştirilecektir, geri kalan eğitimlerin tümü yüz yüze Altınbaş Üniversitesi Bakırköy Sağlık Kampüsünde yapılacaktır.
Ayrıca İstanbul dışından katılacak yüz yüze katılma imkanı olmayan katılımcılar için uzaktan/online eğitim imkanı verilecektir.
Eğitim Programı
1.MODÜL: KURAMSAL EĞİTİM
Psikanalitik Psikoterapilere Giriş ve Temel Kavramlar: Toplam 16 saat:
Bilinçdışı: 2 saat
Aktarım-Karşıaktarım: 2 saat
Serbest Çağrışım-Dalgalı Dikkat: 2 saat
Regresyon ve Fiksasyon: 2 saat
Eyleme Dökme, Sahneleme: 2 saat
Çerçeve: 2 saat
Düşler ve Düşlemler: 2 saat
Analitik Kulakla Dinleme ve İlk Karşılaşma: 2 saat
Temel Kuram ve Kuramcılar: Toplam 32 saat
Sigmund Freud ve sonrası 6 saat
- Dürtü Kuramı
- Psikoseksüel Gelişim
- Yapısal Model – Topografik Model
Nesne İlişkileri: Melanie Klein ve sonrası 4 saat
Wilfred Bion ve eserleri: 4 Saat
Ego Psikolojisi ve Savunma Mekanizmaları: Anna Freud ve sonrası 4 saat
Jacques Lacan ve eserleri: 2 Saat
Haz İlkesi ve Ötesi: Libidinal Dürtüler ve Ölüm Dürtüsü: 2 saat
Donald Winnicott ve eserleri: 4 Saat
Bağlanma Kuramı: John Bowlby ve sonrası 2 saat
Kendilik Psikolojisi-Kohut ve sonrası 4 saat
Psikopatoloji
Histerik ve Fobik Nevrozlar: 2 saat
Narsisistik Nevrozlar: 2 saat
Depresif Nevroz: 4 saat
Obsesif Nevrozlar ve Yineleme Zorlantısı: 2 saat
Psikanalitik Psikosomatik: 4 saat
Mazoşizm-Sadomazoşizm 2 saat
Ruhsal Travmalar: 2 saat
Yeme Bozuklukları:2 saat
Bağımlılığa psikanalitik yaklaşım: 2 saat
Kişilik Örgütlenmesi ve Kişilik Türleri: 12 saat
Psikanalitik Kuram ve Cinsellik: 4 saat
- Otoerotizm-Pregenital Cinsellik
- Genital Cinselik-Ödipalite
- Histeri
- Perversiyonlar
Psikoterapi Tekniği: Toplam 8 saat
Psikanalitik Psikoterapiye Başlamak: İlk karşılaşma, Endikasyonlar, Dönüm Noktaları: 2 saat
Hedefler, Derinlemesine Çalışma ve Sonlandırma: 2 saat
Direnç ve Dirençle çalışma: 2 saat
Ağır Kişilik Bozuklukları ile Çalışma: 2 saat
Psikanalitik Psikoterapide Diğer Yöntemler: Toplam 8 saat
Aktarım Odaklı Psikoterapi: 2 saat
Mentalizasyon Temelli Psikoterapi: 2 saat
Destekleyici Psikoterapi: 4 saat
Online Psikanalitik Psikoterapi: 2 saat
Psikanalitik Psikoterapide Hukuki Etik Sorunlar ve Sorumluluklar: 2 saat
Katılımcı Deneyimlerinin ve Eğitimin Değerlendirmesi, Soru Cevap Etkinliği
2.MODÜL: KLİNİK BECERİ VE SÜPERVİZYON
Ayrıntılı program ve eğitim takvimini aşağıda ki linkten indirebilirsiniz.
Eğitime Kabul Edilme Kriterleri
- Modül için: Erişkin psikiyatrisi uzman ve asistanları, çocuk ve ergen psikiyatrisi uzman ve asistanları, psikoloji son sınıf öğrencileri ve lisans mezunları, PDR lisans mezunları, klinik psikoloji yüksek lisansı veya doktorası yapmakta olan ya da tamamlamış olanlar başvurabilirler. Klinik psikoloji yüksek lisans ve doktora yapanlarda psikoloji ve sağlık alanında lisansı olmayanlar eğitime kabul edilmeyecektir.
- Süpervizyon aşaması için: Erişkin psikiyatrisi uzman ve asistanları, çocuk ve ergen psikiyatrisi uzman ve asistanları, en az 1 yıllık klinik deneyime sahip psikoloji lisans mezunları, klinik psikoloji yüksek lisansı veya doktorası yapmakta olan ya da tamamlamış olanlar. Klinik psikoloji yüksek lisans ve doktora yapanlarda psikoloji ve sağlık alanında lisansı olmayanlar eğitime kabul edilmeyecektir.
Birinci Modül sonunda %80 devam zorunluluğunu karşılayan katılımcılara İstanbul Psikoterapi Okulu tarafından teorik eğitime katılım sertifikası verilecektir.
İkinci modül sonunda en az iki vakasını süpervize ettiren ve 12 saat klinik beceri eğitimi ardından 96 saatlik grup süpervizyon eğitimini başarılı bir şekilde tamamlayanlara İstanbul Psikoterapi Okulu tarafından uygulamalı eğitime katılım sertifikası verilecektir.
Eğitim Ücreti
Eğitim ücreti kuramsal modül için 26.750₺ +KDV’dir. Süpervizyon için eğitim ücreti 2024 güz dönemi öncesi duyurulacaktır.
EĞİTİCİLER
Eğiticilerin özgeçmişlerini görmek için fotoğrafların üzerini tıklayabilirsiniz.